Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Celosvětová hrozba: Největší uprchlický tábor na světě bude zavřen, lidé se v něm radikalizují

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: Getty Images reprofoto

Nairobi/Istanbul - Viceprezident Keni William Ruto oznámil, že se plánuje ještě letos uzavřít největší uprchlický tábor na světě. Žije v něm přes 350 tisíc většinou somálských běženců.

Ve východokeňském táboře Dadaab žijí statisíce Somálců, které z domovů vyhnal desítky let trvající ozbrojený konflikt v jejich zemi. Tisíce se jich v něm už narodily a v Somálsku ani nikdy nebyly.

Zdroj: YouTube

"Uprchlický tábor představuje pro Keňu existenční hrozbu," uvedl Rutto na humanitárním summitu v Istanbulu. Jako příklad uvedl teroristické útoky na nákupní středisko Westgate v roce 2013 a na univerzitu v Garisse v roce 2015.

"Obzvlášť mladí lidé se v táboře radikalizují," uvedl viceprezident. Islamisté rekrutují v táboře mimo jiné do somálské radikální skupiny Šabáb či do místní odnože teroristické sítě Al-Káida. Kořeny podle něj začíná v táboře zapouštět i Islámský stát, což představuje "hrozbu pro celý svět".

Plán keňské vlády kritizuje OSN i řada západních států. Podle Rutta nese ale díl viny i mezinárodní společenství, které neposkytlo Somálsku dostatek pomoci, aby se mohlo dostat z krize způsobené ozbrojeným konfliktem v 90. letech.

Témata:  Keňa uprchlické tábory uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy