Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italové vytáhli z moře 1400 uprchlíků, objevili i dvě mrtvá těla

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - Na 1400 migrantů bylo v úterý zachráněno z několika přeplněných člunů a lodí ve Středozemním moři, oznámila italská pobřežní stráž. Na palubě plavidel byli nalezeni i dva mrtví. Celkem jedenácti záchranných operací se účastnily lodě italské pobřežní a finanční stráže, dále plavidla unijní mise Sophia a několika nevládních organizací, napsala agentura Reuters.

Migranti chtěli Středozemní moře překonat v jedné větší lodi, sedmi nafukovacích a třech menších dřevěných člunech. O národnosti zachráněných ani mrtvých agentury neinformovaly.

Posádka lodě, kterou provozuje španělská nevládní organizace Proactiva Open Arms, vyzdvihla v nebezpečných podmínkách z přeplněné lodi 400 osob a na palubě nalezla jedno mrtvé dítě. Organizace později informovala, že mezi zachráněnými bylo 175 žen a 75 dětí.

Podle italského ministerstva zahraničí bylo v zemi vysazeno od počátku roku 974 zachráněných migrantů, což je o 60 procent méně než ve stejném období loni.

Po uzavření takzvané balkánské cesty v roce 2016 se hlavním koridorem migrantů a uprchlíků při cestě do Evropy stala cesta ze severní Afriky přes Středozemní moře do Itálie.

Loni se do Evropy touto cestou dostalo 119.000 migrantů, což je o třetinu méně než v roce 2016. Ke znatelnému poklesu došlo zejména po srpnové dohodě Říma s tripoliskou vládou, na jejímž základě Italové Libyjcům poskytují výcvik a pomoc v boji proti pašerákům lidí a posílili libyjskou pobřežní stráž. Itálie také regulovala záchrannou činnost nevládních organizací ve Středomoří.

Imigrace se v Itálii stala jedním z hlavních témat před březnovými volbami. Vládnoucí Demokratická strana chce loňským poklesem počtu migrantů doložit, že nyní migrační krizi zvládá.

Témata:  uprchlíci Itálie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy