Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý politik chce zavést studentské výměnné pobyty mezi východem a západem země

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Téměř třicet let po znovusjednocení Německa prý obyvatelé někdejší NDR a bývalého západního Německa o sobě vzájemně příliš nevědí. Durynský ministr školství a kultury Helmut Holter proto přišel s návrhem, aby němečtí žáci z východu země vyráželi sbírat zkušenosti na západ a opačně.

"Nepotřebujeme školní výměnné projekty jen s Polskem či Francií, ale i mezi Lipskem a Stuttgartem," uvedl Holter.

Zkušenosti nasbírané na druhé straně někdejší německo-německé hranice by podpořily porozumění v německé společnosti, myslí si Holter, člena strany Levice, která vznikla v roce 2007 sloučení postkomunistické PDS s další levicovou stranou.

S nadšením se ale Holterův návrh příliš nesetkal. Kritizoval ho například jeho rezortní kolega ze spolkové země Sasko-Anhaltsko, jejíž území bylo stejně jako to durynské před rokem 1990 součástí NDR. "Osmadvacet let po znovusjednocení Německa bychom neměli budovat nové ideologické zdi tam, kde dávno žádné nejsou," uvedl Marco Tullner (CDU).

Podle něj už nyní existuje řada projektů mezi žáky ze škol v různých spolkových zemích a to, zda tyto země kdysi ležely na západní či východní straně železné opony, při nich není důležité.

Témata:  Německo NDR školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy