Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva chce uspořádat jednání Kábulu s Tálibánem

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Moskva - Rusko je ochotno nabídnout místo pro přímé jednání zástupců afghánské vlády a hnutí Tálibán. Rozhovory mají začít co nejdřív. Moskva tvrdí, že pokusy o silové řešení situace v Afghánistánu byly neefektivní.

"Proto jsou nezbytné kroky pro zahájení procesu národního usmíření na základě rezolucí Rady bezpečnosti OSN," citovala z prohlášení ruského ministerstva zahraničí agentura TASS.

Moskva je rozhodným stoupencem zahájení přímých rozhovorů mezi kábulskou vládou a hnutím Tálibán "v zájmu zastavení bratrovražedné občanské války". Je proto připravena poskytnout k tomu příslušné místo.

Moskvu znepokojuje dopad války v Afghánistánu na okolní regiony bezprostředně sousedící s Ruskem. "Sledujeme, jak se sever Afghánistánu trvale mění v základnu teroristů v čele s Islámským státem," uvádí se v prohlášení. "Nejrozhodnější a nekompromisní" kroky jsou zapotřebí i kvůli rostoucímu objemu výroby drog, upozorňuje dokument.

Hnutí Tálibán je v Rusku zakázanou organizací, nicméně v zahraničních médiích se často objevují informace o podpoře, kterou prý Moskva afghánským povstalcům poskytuje. Loni v říjnu list The Times napsal, že Rusko posílá každý měsíc islamistům cisterny s pohonnými hmotami v hodnotě 2,5 milionu dolarů. Podobná obvinění vznášejí také afghánští a američtí vojenští velitelé.

Témata:  Rusko Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy