Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea pošle na olympiádu 230 roztleskávaček

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Soul - KLDR vyšle na zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu příští měsíc kromě sportovců i skupinu 230 roztleskávaček. Japonsko ale varuje před přílišným optimismem. Na úterní konferenci ve Vancouveru uvedlo, aby svět nebyl naivní, pokud jde o rozhovory mezi Severní a Jižní Koreou před olympijskými hrami.

Severní Korea také plánuje vyslat delegaci na paralympijské hry, které se v Jižní Koreji uskuteční od 9. do 18. března. Po dnešních rozhovorech zástupců obou zemí v demilitarizovaném pohraničním pásmu to oznámila jihokorejská vláda. 

KLDR minulé úterý při prvních oficiálních rozhovorech s Jižní Koreou od roku 2015 sdělila, že vyšle delegaci na olympiádu v Jižní Koreji v termínu 9.-25. února. Delegace bude kromě sportovců zahrnovat i vysoké činitele, roztleskávačky, umělce, družstvo na předvádění taekwonda a novináře. V pondělí Severní Korea uvedla, že do Jižní Koreje vypraví také 140členný orchestr, který bude v zemi během olympiády vystupovat.

Účastníci konference ve Vancouveru se shodli na tom, že tlak na KLDR prostřednictvím sankcí s cílem přimět ji k ukončení jaderného programu musí ale pokračovat. Čína, která se schůzky ve Vancouveru neúčastnila, dnes konferenci kritizovala. Podle ní byla ukázkou mentality studené války a poškodila snahy o řešení severokorejské otázky.

Severokorejské roztleskávačky doprovázely severokorejské sportovce na řadě sportovních soutěží v Jižní Koreji i v minulých letech. Zhruba 300 roztleskávaček z KLDR přijelo i na asijské hry v jihokorejském Pusanu v roce 2002 či na letní univerziádu v jihokorejském Tegu v roce 2003.

Členkou týmu severokorejských roztleskávaček na asijském atletickém šampionátu v jihokorejském Inčchonu byla v roce 2005 i Ri Sol-ču, manželka severokorejského diktátora Kim Čong-una, sdělil novinářům na základě informací rozvědky KLDR nejmenovaný severokorejský poslanec.

Do olympijských soutěží v Pchjongčchangu se kvalifikovali pouze dva Severokorejci, krasobruslařská sportovní dvojice Rjom Te-ok a Kim Ču-sik. Soul navíc navrhl vytvoření společného ženského hokejového týmu, to však vyvolalo rozhořčené reakce jihokorejských hokejistek, které se necelý měsíc před olympiádou dozvěděly, že by měly nastoupit po boku úplných cizinek. Jihokorejky si stěžují, že tento krok tým oslabí, a navíc dostanou méně času na ledě, než kdyby hrály samy za sebe.

Nápad se nelíbí ani tisícům dalších obyvatel Jižní Koreje. Na webové stránky jihokorejského prezidentského Modrého domu byla tento týden zaslána více než stovka petic. Pod největší z nich se podepsalo přes 11.000 lidí. "Není to jako slepit dohromady rozbitý talíř," podotkl k myšlence společného týmu jeden ze signatářů.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea sport

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy