Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do volebního boje v Itálii zasáhla fotka prasete u římských popelnic

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Šéfka pravicové strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová zveřejnila na facebooku fotku prasete mezi odpadky. Zaútočila tak na římskou starostku Virginii Raggiovou z populistického Hnutí pěti hvězd, jejíž radnice se podle Meloniové nedokáže vypořádat s problémem odpadu. Později vyšlo najevo, že pašík patří člence římského mafiánského klanu Casamonica.

"Fakt, že volební kampaň dohnala Giorgii Meloniovou k tomu, aby zveřejnila fotografii prasete na ulici, se mi nelíbí. Politika by měla vypadat jinak. Zjistili jsme, že zvíře patří člence rodiny Casamonica. Ta místní policii přiznala, že jí pašík utekl předchozí den," uzavřela polemiku Raggiová.

Fotografie a později i video zvířete v ulicích římského předměstí vyvolaly živou diskusi v médiích a na sociálních sítích. Deník Libero Quotidiano středopravé orientace v jednom z titulků napsal, že římskou vlčici vystřídalo prase.

"Co to má znamenat? Může se snad prase prohrabávat v odpadcích u popelnic jen proto, že patří klanu Casamonica?" reagovala na vystoupení starostky strana Bratři Itálie. Raggiové její členové vzkázali, že by se za problémy s odpadem měla "stydět" a "hlavní město by se měla pokusit vyčistit".

Komik Gene Gnocchi pravici rozzuřil tvrzením, že zvíře se jmenuje Claretta Petacciová podle milenky Benita Mussoliniho. "Clarettu, jejímž jediným hříchem byla láska k Mussolinimu, po jehož boku zemřela, nyní zavrženíhodně přirovnávají k praseti," reagoval pravicový deník Il Giornale.

Italské parlamentní volby se mají konat 4. března. Utkají se v nich tři hlavní politické bloky: strany pravého středu, strany levého středu a Hnutí pěti hvězd. Podle průzkumů vede uskupení pravého středu, jež vytvořilo předvolební koalici.

Témata:  Itálie vepři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy