reklama

Policejní složka, do jejíž gesce spadá dohled nad internetem a telekomunikacemi, každé nahlášené podezření "v mezích možného" vyšetří, sdělila šéfka útvaru Nunzia Ciardiová.

Při vyšetřování policie "identifikuje zdroje" zprávy a pokusí se dohledat takové informace, které by ji vyvrátily. Prokáže-li se, že je zpráva skutečně lživá, policie tuto skutečnost zveřejní na svém webu a na sociálních sítích, informoval ministr vnitra Marco Minniti. Pokud falešná zpráva bude pomlouvačná, anebo z jiného důvodu trestně postižitelná, policie bude moci přistoupit k trestnímu stíhání, dodal Minniti.

Evropská komisařka pro digitální ekonomiku a společnost Mariya Gabrielová v pondělí vyzvala k jednotnému "celoevropskému přístupu" k "fake news" a ustavila skupinu odborníků, jež se bude tímto problémem zabývat.

Podle volebních průzkumů vede uskupení pravého středu, jež vytvořilo předvolební koalici. Ta by podle průzkumu Euromedia Research získala 39 procent hlasů, strany levého středu 19,7 procenta hlasů a Hnutí pěti hvězd 26,3 procenta hlasů.