Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán chce zastavit Sorose a jednat o vzniku regionální rozvojové banky

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Premiéři zemí V4 na svém summitu 26. ledna v Budapešti rozhodnou o rámci a datu vytvoření regionální rozvojové banky. Oznámil to dnes předseda maďarské vlády Viktor Orbán. Dále obhajoval protiuprchlickou politiku své země.

"Regionální kohezní fondy Evropské unie jsou omezené, a jestliže je financování z evropských institucí, jako jsou rozvojové banky, nedostatečné nebo příliš drahé, střední Evropa musí hledat financování ze zdrojů mimo Evropu," uvedl Orbán v rozhovoru poskytnutém veřejnoprávnímu rozhlasu.

V této souvislosti řekl, že Čína chce financovat rozvojové programy ve střední Evropě s lepšími podmínkami, než jsou ty evropské. "Čína není nebezpečí, ale příležitost," prohlásil.

Premiértaké hovořil o připravovaném vládním návrhu balíčku zákonů přezdívaném "Stop Soros", který je namířený proti skupinám údajně podporujícím nelegální imigranty. "Vytvoří se nová situace, kdy se všichni, včetně George Sorose, mohou rozhodnout, zda zastaví organizování a podporu ilegální migrace, nebo v tom budou dál pokračovat," řekl.

Premiér prohlašuje, že jeho vláda chce zabránit tomu, aby se Maďarsko stalo cílovou destinací imigrantů, a snaží se překazit záměry "těch, kdo organizují a financují migraci". Nové zákony podle něj mají "držet mimo zemi" ty, kdo pokračují v podpoře ilegální migrace".

Nevládní organizace, které podle vlády podporují nelegální imigraci, by se v případě schválení nových zákonů musely registrovat u soudů a musely by státu odvádět čtvrtinu finančních příspěvků od zahraničních dárců.

Témata:  Viktor Orbán Visegradská čtyřka Maďarsko

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy