reklama

Debata mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem se původně měla odehrát ve studiu na Kavčích horách.

Česká televize pořad Prezidentský duel - finále odvysílá ve čtvrtek 25. ledna v přímém přenosu od 20:00 do 21:30 na programech ČT1 a ČT24. Moderátorkou bude Světlana Witowská. "Debata se volbou Rudolfina vrací na místo, které hostilo natáčení rozhovorů s kandidáty před prvním kolem volby," uvedla mluvčí ČT Karolína  Blinková.

Druhý televizní duel se odehraje v úterý v Hudebním divadle Karlín, odkud ho bude vysílat v přímém přenosu televize Prima. Moderátorem bude Karel Voříšek. "Diskuse plánovaná televizí Prima bude mít čtyři hlavní okruhy témat," sdělil za televizi Adam Halmoši.

První okruh se bude týkat možností změn v ústavě. Oba kandidáti by tak mohli mluvit třeba o referendu jako ústavním nástroji, možnosti změn rodinných práv homosexuálů, zrušení Senátu nebo možnosti prezidentského veta. Druhou oblastí bude vyrovnání s minulostí v České republice.

Třetím okruhem témat by měly být domácí politické fenomény. "Jako příklad uvádíme ústavní právo na nošení zbraní, možnost zmírnění protikuřáckého zákona či EET," poznamenal Halmoši. Poslední okruh se bude týkat zahraniční politiky, mimo jiné nastolí výběr z otázek migrace a kvót, vztah k Rusku a sankcím vůči němu nebo neziskových organizací čerpajících peníze ze zahraničí.