Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zprávy evropských médií o Trumpovi jsou jednostranné, varuje politolog

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Vídeň - Rakouský politolog Reinhard Heinisch upozorňuje, že zpravodajství evropských a zejména rakouských médií o americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi je stejné a jednostranné. Expert to uvedl v rozhovoru pro agenturu APA.

Heinisch, který už 20 let žije a vyučuje ve Spojených státech, tvrdí, že šablonovité je také informování o USA, do něhož se promítají různé stereotypy včetně antiamerikanismu.

Při informování o zahraničněpolitických krocích Trumpa je podle něj shodně představován jako „dětský císař". Tedy někdo, kdo se „vydovádí či vyzuří," zatímco skutečnou politiku nakonec utvářejí „ti dospělí v místnosti". Další dvě možné interpretace Trumpova jednání nedostávají prostor, přestože i pro ně lze nalézt argumenty, míní Heinisch.

Naopak je podle něj opomíjen pohled chápání Trumpa jako „nepolitického člověka," který se rozhoduje ad hoc a na základě vlastních bezprostředních podnětů. Přehlížen je podle Heinische i výklad, jenž za Trumpovým chováním vidí rafinovanou strategii. Šéf Bílého domu se může předvádět, aby rozptýlil soupeře, a tak nakonec snáze dosáhl přesně vytčených cílů.

Trumpův předchůdce Barack Obama byl v mnoha ohledech velmi „evropský", a proto jej evropský tisk líčil „nediferencovaně pozitivně", řekl v rozhovoru Heinisch, který je profesorem univerzity v Salcburku. Trump ale podle něj posiluje obecnou předpojatost vůči USA. „Odpovídá nejhoršímu stereotypnímu obrazu, který se vytvořil o amerických nejvyšších politicích a prezidentech," prohlásil Heinisch. Podle něj Trump symbolizuje pro mnohé „nekultivovaného zbohatlíka" a pro levici „superkapitalistu".

Rakouské časopisy, které reprezentují jiné světonázory a informují odlišně o domácí politice, podle něj vykreslují překvapivě stejný či podobný obraz USA. V tomto „jednohlase" se zřejmě odráží i společenský kontext politiky. „Americký životní styl v mnoha bodech vůbec neodpovídá tomu rakouskému," řekl Heinisch s odkazem na „radikální individualismus" v USA.

Témata:  Donald Trump USA Rakousko média

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy