Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolumbie čelí náporu uprchlíků. Hranici překročilo už 550 tisíc Venezuelanů

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bogotá/Caracas - Venezuelané hromadně opouštějí svou zvídačenou vlast. V sousední Kolumbii už jich je zhruba 550.000, většina ilegálně. Asi milion Venezuelanů má speciální migrační doklad, který jim umožňuje v Kolumbii nakupovat potraviny a další zboží, které je ve Venezuele nedostatkové.

Počet Venezuelanů prchajících do Kolumbie v uplynulých šesti měsících vzrostl o 62 procent. S odkazem na sdělení kolumbijské vlády o tom informuje BBC.

Kolumbijská pohraniční policie na hranicích s Venezuelou poskytuje migrantům léky, střechu nad hlavou a jídlo. Vysoký počet nově příchozích lidí je nicméně zátěží pro kolumbijské úřady. V Kolumbii žije legálně jen asi 126.000 Venezuelanů a 69.000 má humanitární vízum, které Kolumbie vydává od loňského července.

Speciální migrační doklad na nákup potravin loni každý den využilo průměrně asi 30.000 Venezuelanů. V Kolumbii se zároveň rozrostl černý trh, na kterém pašeráci Kolumbijcům prodávají dotované venezuelské zboží.

Generální tajemník OSN António Guterres minulý týden oznámil, že OSN je kvůli vysokému počtu migrantů připravena poslat do Kolumbie humanitární pomoc.

Začátkem tohoto měsíce způsobila venezuelská vláda chaos nařízením, aby obchodníci snížili ceny pěti desítek druhů základních potravin. Tyto ceny musejí udržovat na nízké úrovni, která je ale tak nízko, že obchodníci nemají na to, aby nakupovali nové zboží.

Témata:  Kolumbie Venezuela uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy