Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pence přiletěl do Egypta, se Sísím bude jednat o boji proti terorismu

Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Foto: Egyptská TV

Káhira - Viceprezident USA Mike Pence dnes přiletěl do Káhiry, kde bude s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím jednat o bezpečnostní situaci a boji proti terorismu. Návštěva se koná v době napjatých vztahů kvůli nedávnému rozhodnutí o statusu Jeruzaléma.

Zahraniční tisk spekuloval, že by Pence mohl cestu na Blízký východ zrušit kvůli problémům kolem schvalování rozpočtu pro federální vládu. Bílý dům ale nakonec oznámil, že se jeho čtyřdenní cesta uskuteční, jelikož USA musejí udržovat blízké vztahy se spojenci v regionu.

Pence bude s prezidentem Sísím jednat o boji proti samozvanému Islámskému státu (IS). Návštěva amerického viceprezidenta se koná více než měsíc poté, co americký prezident Donald Trump oznámil, že hodlá uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele, čímž vyvolal v regionu napětí.

Pence ještě dnes odletí do Jordánska a v neděli pojede do Izraele. S představiteli palestinské samosprávy se ale nesejde.

Témata:  Egypt USA Abd Fattáh Sísí Mike Pence

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.