reklama

N'na Fanta Camaraová ženám, které nemohly otěhotnět, dala směs listů, bylin a koření, za které si řekla 33 dolarů (684 Kč), přičemž průměrná měsíční mzda v Guineji činí zhruba 48 dolarů (994 Kč).

Před policejním velitelstvím v Konakry, kde úřady Camaraovou zadržují, v úterý protestovalo 200 žen. Podle předběžných odhadů "pomoc" v podobě zázračných bylin využilo 700 žen ve věku 17 až 45 let, což zároveň poukazuje na výsadní postavení tradičních léčitelů v místní společnosti, uvádí BBC. V roce 2006 podle Světové zdravotnické organizace (WHO) využívalo služby léčitelů až 80 procent obyvatel Afriky.

"Když jsme ji poprvé navštívily, dala nám medicínu z bylin a listů, po které jsme zvracely. Ujistila nás, že je to pro nás dobré. Čím déle jsem lék brala, tím více se mi začalo nafukovat břicho," řekla jedna z poškozených žen. "Po nějakém čase jsme ji opět navštívily, vyšetřila nás. Dotkla se našeho břicha a řekla, že jsme těhotné," dodala s tím, že je Camaraová požádala, aby k lékaři nechodily.

"Velmi se snažím pomáhat ženám k dosažení jejich snů. Zbytek je však v rukách božích," hájí se léčitelka. Byla obviněna z podvodů a z ohrožování zdraví a čeká ji soud.