Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vídeňští policisté jsou v pozoru: Ples FPÖ budí vášně, do ulic vyrazí demonstranti

Vídeňská radnice (Rathaus)
Vídeňská radnice (Rathaus)
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Vídeň - Ve Vídni jsou v pohotovosti nejen policisté, ale i sami pořadatelé plesu Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Demonstrace se konají pravidelně od roku 2008 a letos by mohly být zvláště intenzivní.

Vedení policie oznámilo, že v době konání plesu v pátek 26. ledna bude ve městě nasazeno 3000 policistů. Hlavní pořadatel akce sdělil, že kvůli bezpečnosti hostů se v paláci Hofburg instalují bezpečnostní rámy a desítky kamer s vysokým rozlišením a softwarem umožňujícím rozeznávání tváří.

Tradiční Ples akademiků, kterého se zúčastní řada předních politiků FPÖ včetně vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho, pořádá krajně pravicová strana od roku 2013. Jeho předchůdcem byl v letech 1952 až 2012 ples Vídeňského korporačního kruhu (WKR) organizovaný nacionalisticky orientovanými buršáckými spolky.

Řadu demonstrantů přivede do ulic fakt, že FPÖ je nyní součástí rakouské koaliční vlády a do protestů se údajně zapojí i četné skupiny levicových aktivistů ze sousedních zemí včetně Česka a Slovenska, varoval vídeňský policejní prezident Gerhard Pürstl.

"Vycházím z toho, že policie má vše pod kontrolou. Proti demonstraci samotné nic nemám, ale nechceme žádné násilí," řekl APA organizátor plesu Udo Guggenbichler.

Loni v době plesu do ulic vyšly asi tři tisícovky lidí, demonstrace se obešla bez násilností. V roce 2014 naopak centrum Vídně během protestů vypadalo jako bojiště - zničeno bylo jedenáct policejních aut a bezpočet výloh, škody tehdy činily 500.000 eur. Zraněno bylo několik lidí.

Témata:  Vídeň Svobodná strana Rakouska Rakousko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy