reklama

"Jiří Drahoš stále drží větší trumfy. Ale výsledek bude velmi těsný," řekl ředitel výzkumu Pavel Šimoník. Druhého kola prezidentských voleb se chce zúčastnit určitě 52 procent, dalších 15 procent půjde spíše hlasovat než ne. Pro Drahoše jsou častěji mladší lidé do 45 let a lidé s vyšším vzděláním, Zemana podporují lidé starší a s nižším vzděláním. Mezi deseti procenty nerozhodnutých jsou ale častěji právě starší lidé a voliči s nižším vzděláním.

Největší podíl hlasů by měl Drahoš podle průzkumu získat v Praze, zhruba dvě třetiny. Zemanův nejsilnější zisk v Moravskoslezském kraji by měl dosáhnout 63 procent. Současný prezident má větší podporu v malých obcích a městech mezi 20 a 99 tisíci obyvatel, Drahoše preferují častěji lidé ve městech mezi pěti a 20 tisíci obyvatel a ve velkoměstech nad 100.000 obyvatel.

Z lidí rozhodnutých volit Drahoše to 42 procent dělá proto, aby nevyhrál Zeman, ukázal také průzkum, jehož výsledky zveřejnila Mladá fronta Dnes. Zemanovi voliči hlasují proti Drahošovi jen ze 17 procent.

Z příznivců politických stran má současný prezident většinovou podporu u komunistů, SPD, ANO a ČSSD, Drahoš má víc než tři čtvrtiny podporovatelů mezi voliči TOP 09, ODS, lidovců a Pirátů.