Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová vláda v Turecku: Šéf nacionalistů měl ostrý projev

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes schválil vládu, kterou sestavil jeho spojenec a nový premiér Binali Yildirim. Prosazení prezidentského systému ale tak snadné nebude.

Erdogan povede první schůzi nového kabinetu, která se bude konat v středu. Agentura AP napsala, že ve vládě budou nejbližší prezidentovi spojenci.

Yildirim nahradil premiéra Ahmeta Davutoglua, který odstoupil po neshodách s Erdoganem. Vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) v neděli Yildirima zvolila novým předsedou, což Erdoganovu spojenci a bývalému ministrovi dopravy zajistilo funkci předsedy vlády.

Podle Reuters si vládní funkce udrželo několik lidí, kteří i v minulém kabinetu odpovídali za ekonomické rezorty. Mezi pěti místopředsedy vlády zůstal Mehmet Şimşek, který má důvěru investorů. Ministrem financí zůstává Naci Agbal, na post ministra hospodářství se vrací Nihat Zeybekci, který tuto funkci zastával do loňského listopadu. Diplomacii dál povede Mevlüt Çavuşoglu a novým ministrem pro styk s Evropskou unií se stal dosavadní mluvčí AKP Ömer Çelik.

Erdogan chce ústavu změnit tak, aby umožnila buď zavedení exekutivního prezidentského systému, nebo přechodného opatření, jež umožní prezidentovi zachovat si vazby na politikou stranu. Vůdce turecké nacionalistické Strany národní akce (MHP) Devlet Bahçeli dnes řekl, že je proti oběma variantám.

V parlamentu dnes řekl, že posílení prezidentových pravomocí by nevyhnutelně vedlo k despotismu a z dlouhodobého hlediska by to nebylo výhodné. Vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) přitom s nacionalisty počítala jako se spojenci při hlasování o ústavní změně, která je pro zavedení prezidentského systému nezbytná.

Agentura Reuters připomněla, že MHP čelí vnitrostranickým sporům a že se několik set členů snaží Bahçeliho donutit, aby z čela strany odstoupil. Vede ji více než 20 let a Bahçeli donedávna dával najevo, že on a jeho stoupenci ve straně jsou ochotni Erdoganovi v prosazení ústavní změny pomoci.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy