Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump schválil vysoká cla na dovoz praček a solárních panelů, Čína zuří a chce se obrátit na WTO

Pračky
Pračky
Foto: Pixabay

Washington - Prezident Donald Trump na základě doporučení americké Mezinárodní komise pro obchod (ITC).schválil vysoká cla na dovoz solárních panelů a velkých praček. To podpoří místní výrobce, včetně firmy Whirlpool.

Rozhodnutí o zavedení cel vychází z nálezu ITC, že oba dovážené výrobky výrazně poškozují domácí výrobce, uvedl obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. Cla na pračky překračují i nejvyšší doporučení členů ITC, zatímco cla na solární panely jsou nižší, než domácí producenti doufali.

V prvním roce budou cla na prvních 1,2 milionu dovezených praček činit 20 procent, na další pračky pak 50 procent. Od třetího roku od zavedení cla klesnou na 16 procent a 40 procent. Cla na solární články a panely v prvním roce budou 30 procent, od čtvrtého roku klesnou na 15 procent. Nařízení umožňuje, aby 2,5 gigawattu nesmontovaných solárních článků bylo každoročně dovezeno bez cla.

Rozhodnutí je prvním z několika plánovaných zavedení cel, které by měl Trump oznámit v příštích týdnech a měsících. Trump zvažuje také doporučení o omezení dovozu oceli a hliníku kvůli národní bezpečnosti nebo zavedení obchodních sankcí vůči Číně kvůli jejím postupům v oblasti duševního vlastnictví. Trump učinil své rozhodnutí podle amerického zákona z roku 1974, který je zřídka používán od zahájení činnosti Světové obchodní organizace v roce 1995.

Čína obvinila Trumpa, že zavedením cel podle amerického práva místo prostřednictvím WTO ohrožuje mnohostranný obchodní systém. Cla kritizuje i Jižní Korea. Obě země se chtějí obrátit se stížností na WTO.

Solární průmysl v USA je však rozdělený v názoru na zavedení cel. Výrobci je vítají, i když očekávali, že cla budou ještě vyšší. Naopak firmy, které instalují solární panely, jsou proti, protože podle nich zvýší ceny a poškodí poptávku po obnovitelné energii. Podle svazu zastupujícího tyto firmy budou zrušené nebo odložené investice za miliardy dolarů a letos může kvůli tomu zaniknout až 23.000 míst.

Firma Whirlpool zavedení cel přivítala. Cla jsou zaměřená hlavně na firmy Samsung a LG. Samsung nedávno zahájil výrobu praček v Jižní Karolíně a LG staví závod v Tennessee.

Témata:  ekonomika Donald Trump USA pračky solární energie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy