Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš zamíří do Německa na bezpečnostní konferenci

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí jde do pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí jde do pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) se zúčastní mnichovské bezpečnostní konference, která se v bavorské metropoli uskuteční v únoru. Doprovodí ho šéf české diplomacie Martin Stropnický a ministryně obrany Karla Šlechtová.

"Ano, dostal jsem pozvánku. Moji účast jsme potvrdili včetně žádosti o vystoupení. Čekáme na potvrzení programu," napsal dnes ČTK Babiš.

Konference, která se uskuteční 16. až 18. února, by se měl zúčastnit mimo jiné izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, ukrajinský prezident Petro Porošenko nebo americký ministr obrany James Mattis. Tradičně budou přítomni také vrcholní představitelé německé vlády včetně kancléřky Angely Merkelové.

Transatlantické vztahy, budoucnost EU, nové bezpečnostní hrozby nebo situace v Sýrii a na Ukrajině by i letos měly patřit mezi hlavní témata konference. Je očekáváno na 450 politiků, diplomatů a dalších osobností.

Loni se mnichovské debaty nesly ve znamení nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa do funkce. Americký viceprezident Mike Pence, který by do bavorské metropole mohl přijet i letos, tehdy ve svém projevu zdůraznil, že spojenci USA z NATO toho musí dělat více pro společnou obranu.

Témata:  Andrej Babiš vláda Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.