reklama

Problém se dostal do centra pozornosti před několika dny, když list Le Parisien zveřejnil video, v němž jeden zaměstnanec městských služeb ukazuje popelnici plnou ohromných hlodavců.

Autor záznamu, popelář identifikovaný pouze jako David, na videu vypráví, že krysy jsou čím dál větší a troufalejší. "Jednomu kolegovi krysa skočila na krk a dalšímu na paži," říká. Zatím neví o tom, že by krysy někoho pokousaly. "Nechceme ale čekat, až se tak stane," dodává. "V posledním roce jsme zaznamenali šíření krys ve všech obvodech lemujících Seinu," dodal.

zdroj: YouTube

Pařížská radnice poté sdělila, že si je problému vědoma, a přiznala, že "krysy jsou ve veřejných prostorách stále častěji k vidění". Připomněla, že město loni v září vyčlenilo na boj s hlodavci 1,5 milionu eur (38 milionů korun).

Francouzský deník Le Figaro v této souvislosti přinesl článek o boji pařížské radnice proti krysám z roku 1901. Píše se v něm například, že "krysa pařížská je velice neobyčejné zvíře, naprosto ne hloupé, které nemá nic společného s prostými venkovskými krysami nebo naivními krysami z provincie". "Uměla si zařídit svou příživnickou a tajemnou existenci tak, že za minimálního nebezpečí maximálně užívá radostí života."