Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozdíl mezi dobrým a špatným ministrem? Výsledeky se mohou dostavit až za několik let, říká novinářka

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - O tom, zda vláda dělá dobré či špatné kroky se velmi často debatuje, avšak poznat, zda je někdo dobrým ministrem není podle britské novinářky Isabely Hardmanové vždy jednoduché a mnohdy trvá roky, než se to ukáže.

"Pravdou je, že mnohdy se to, zda byla jejich politika a snahy úspšné, pozná až roky poté, co opustí parlament," uvádí Hardmanová ve svém komentáři pro magazín Spectator.Podle ní tak často dobří ministři končí bez povšimnutí a neoceněni.

Za příklad dává rok 1999, kdy vládl Tony Blair a ministrem zdravotnictví byl Frank Dobson. Tehdy oznámili strategii a cíl snížit počet náctiletých maminek. Vznikla dlouhodobá kampaň a faktem prý je, že své cíle dokázali splnit.

"Za posledních 15 let se počet náctiletých maminek v Británii snížil dvojnásobně," popisuje. A přidává důkazy, že strategie funguje, avšak téměř nikdo z těch, kteří se podíleli na jejím vzniku, již prý ve vládě nejsou.

"Jenže sociální změny se většinou neprojeví hned. A platí to i naopak - když se něco pokazí, často již nejsou lidé, kteří za to mají být zodpovědní, k dispozici. Ministři se tak často mění, že je v podstatě nemožné zjistit, kdo byl za co zodpovědný. Avšak dobrý ministr přemýšlí nad tím, co jeho politika udělá s životy lidí za deset let či více a ne o tom, jestli bude zítra či někdy na titulní straně novin," uzavírá novinářka.

Témata:  Velká Británie politika těhotenství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy