Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko se brání! Německý soudní systém je horší než náš

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Davos/Varšava - Polský premiér Mateusz Morawiecki hájí polský soudní, podle jeho slov je nezávislejší než ten německý. V rozhovoru s agenturou DPA také kritizoval Evropskou komisi za nespravedlivé pranýřování Varšavy.

"Tam sedí jenom politici," kritizoval polský premiér německé komise pro výběr soudců. Německý soudní systém tak podle Morawieckého není v souladu s návrhy takzvané Benátské komise, což je poradní orgán Rady Evropy pro otázky ústavního práva. Polský systém podle něj kritéria splňuje mnohem lépe, neboť 15 z 25 členů soudcovské rady tam tvoří soudci.

V Německu soudce vybírá komise, kterou z poloviny tvoří ministři spravedlnosti jednotlivých spolkových zemí a z poloviny zástupci Spolkového sněmu. Šestnáct soudců Spolkového ústavního soudu pak určuje z poloviny Spolkový sněm a z poloviny Spolková rada.

Evropská komise (EK) v prosinci spustila postup, na jehož konci Polsku hrozí pozastavení hlasovacích práv v Evropské unii kvůli možnému porušování základních evropských hodnot. Například zákony o nejvyšším soudu a soudcovské radě podle EK posilují vliv vládnoucích politiků na obsazení soudů. O složení soudcovské rady bude napříště místo samotných soudců rozhodovat Sejm, v němž má pohodlnou většinu vládní strana Právo a spravedlnost (PiS).

"Odstoupit od reformy by pro nás znamenalo vrátit se k mnohem horšímu systému z pohledu spravedlnosti, objektivity a nezávislosti," poznamenal Morawiecki. "Chceme vytvořit moderní justiční systém, to je suverénní právo členských států EU," dodal.

V některých evropských zemích nejvyšší soudcovské rady fungují. V Česku nic takového není. Soudnictví zajišťuje převážně moc výkonná řízená politiky.

Témata:  Polsko EU soudy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:00

ROZHOVOR: Expert radí, jak být v online světě v bezpečí

ROZHOVOR: Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Na tyto otázky vám odpoví expert na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek. Připravil několik praktických rad, díky nimž můžete v online světě kráčet bezpečně a beze stresu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy