Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přiznání Ruska: Nemáme na zvyšování důchodů, důchodci jsou v šoku +VIDEO

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruská vláda nemá dostatek peněz na vyrovnání důchodových dávek úměrně inflaci, přiznal ruský premiér Dmitrij Medveděv během návštěvy krymské Feodosije.

O Medveděvově prohlášení, které je studenou sprchou pro miliony ruských penzistů, ruská státní média neinformovala. Pasáž z premiérovy rozmluvy s občany Feodosije se objevila až na YouTube.

Medveděv se ve Feodosiji dostal do diskuse s občany, kteří si stěžovali na nízké výplaty důchodů, které prý sotva stačí k přežití. "Důchody se budeme zabývat celostátně, nemůžeme je zvýšit jen na jednom místě. Rozhodnutí (o indexaci penzí) nepadlo, prostě nemáme peníze. Najdeme-li peníze, budeme indexovat," reagoval premiér.

Zdroj: YouTube

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se žádosti novinářů o reakci na Medveděvovo prohlášení vyhnul. "Nepovažoval bych za korektní komentovat rozhodnutí vlády a tím spíš jejího předsedy. Proto otázku ponechám bez komentáře," prohlásil Peskov a dodal, že záležitost důchodů je plně ve vládní kompetenci.

Ruská vláda se zavázala zvýšit letos ve dvou krocích důchody nejméně o čtyři procenta oproti loňským víc než 11 procentům. První letošní zvýšení bylo ohlášeno v únoru, ale rozhodnutí o druhém dosud nepadlo.

Průměrný starobní důchod se dnes v Rusku pohybuje kolem 13.000 rublů (4700 korun), invalidní ve výši 8200 rublů (3000 korun).

Témata:  Dmitrij Medveděv Rusko důchody

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy