reklama

"Je to jako vždycky, když nejde o velkou zemi. Dění v ostatních státech EU je vnímáno odtažitěji. Ale pro ty, kdo se o věc zajímají a třeba pro politické lídry je stávající situace celkem zvláštní," řekl dnes ČTK dlouholetý pozorovatel bruselského politického dění a novinář belgického Le Soir Jurek Kuczkiewicz.

Také v belgické metropoli, kde sídlí většina unijních institucí, je páteční a sobotní volba mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem často interpretována jako střet mezi zřejmě proruským a antievropským prezidentem a jeho více prozápadním či proevropským vyzyvatelem. "Politický Brusel" se tak snaží pochopit směr, kterým se letos na jaře Česko v Evropě vydá, upozornil Kuczkiewicz.

Novinář připomněl širší kontext znovu se objevujícího dělení Evropy na staré a nové členské země EU, na západ a východ bloku, například v souvislosti s pohledem na řešení migrační krize. Kuczkiewicz také upozornil na souvislosti prezidentské volby s jmenováním Andreje Babiše předsedou vlády. "Je vnímán jako populista, ale také jako liberál, proevropský, byznysu přející populista, což je celkem složité na pochopení," podotkl novinář.

Na dění kolem volby prezidenta se na jednáních a schůzkách ptají svých českých kolegů diplomaté z dalších unijních států. "Jasně, že se ptají. Ale nemám jim moc co říct, kromě toho, že je to tak 50 na 50," poznamenal jeden z významných českých diplomatů v Bruselu. Podprahově je přitom podle něj jasné, kterého z obou kandidátů by na Pražském hradě většina ostatních zemí unie viděla raději.

Také podle analytika Pietera Cleppeho z bruselského střediska Open Europe není tajemstvím, že představitelé bruselských institucí a mnoha členských zemí "drží palce panu Drahošovi". "Zeman možná není úplně protievropský a svět neskončí, když se k moci dostane někdo k EU kritický. Také v jiných zemích unie vidíte velmi kritické politiky," připomněl Cleppe.

V centrále EU podle bruselského analytika vnímají, že růst podobných politiků je symptomem hlubšího problému v unii, který je třeba řešit. "Možná jsem optimista, ale věřím, že i v Bruselu si někteří lidé myslí, že reformy jsou potřeba," poznamenal Cleppe. Se Zemanem a dalšími euroskeptiky se podle něj sice neshodnou v řešeních, ale na potřebě změn ano. "Občané by měli být s evropským projektem spokojenější," řekl analytik.