reklama

Šéf Bílého domu v listopadu sdílel tři videonahrávky, které původně zveřejnila místopředsedkyně Britain First Jayda Fransenová, což vedlo ke zjevnému ochlazení vztahů mezi USA a Británií.

Britská premiérka Theresa Mayová k tomu tehdy řekla, že Trump sdílením záběrů skupiny, která podle ní šíří nenávist, udělal chybu. "Nesoustřeďujte se na mě, soustřeďte se raději na destruktivní islamistický terorismus ve Spojeném království," opáčil Trump na twitteru koncem listopadu.

V rozhovoru s ITV Trump prohlásil, že o skupině Britain First nic nevěděl, že je "nejméně rasistickým člověkem, jakého lze potkat" a že jeho kontroverzní retweet nebyl myšlený jako podpora.

Na otázku, zda se za připojení videí na twitteru omluví, Trump odpověděl, že pokud skupina Britain First sestává z rasistů, pak tak učiní. "Abychom byli spravedliví, pokud mi říkáte, že to jsou strašní lidé, strašní rasisti, jistě se omluvím, pokud to chcete," řekl Trump s tím, že on o těchto lidech nic neví.

Americký prezident rovněž prohlásil, že nebylo jeho úmyslem způsobit jakoukoli nepříjemnost Británii, tedy zemi, kterou velmi miluje. "Mohu vám říct, že mám velmi dobrý vztah s vaší premiérkou," poznamenal Trump.