Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahoš není Havel, komentují volby Slováci

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava/Praha - Na výsledek českých prezidentských voleb s napětím čekají na Slovensku. Prý se rozhodne o tom, zda zemi povede nudný proevropský akademik se slušným vystupováním nebo žoviální politik s prokremelskou rétorikou, postavenou na zastrašování.

"Druhé kolo prezidentských voleb je do jisté míry soubojem civilizací, kultur," napsal portál Aktuality.sk. Zeman je podle něj zkušeným politickým matadorem, který hraje na citlivé struny, z níž nejcitlivější je zastrašování migranty. "Zeman je příkladem politika, který by už neměl zastávat vysoké posty. A možná žádné," uvedl portál. Zemana označil politikem, který vidí směřování země na východ, tedy k Rusku a Číně.

Akademik Drahoš je politickým laikem. "Nemá ani zdatný verbální projev. Na druhé straně nepolarizuje společnost strachem a nenávistí. A uvědomuje si, že místo moderní České republiky je v západní Evropě, přesněji v Evropské unii," uvedl portál.

Podle listu Denník N Drahoš ve druhé televizní debatě prezidentských kandidátů odrážel výpady Zemana a nejlepší výkon v prezidentské debatě předvedla Česká televize a její moderátorka.

"Drahoš bude slušný, ale nevýrazný. Zeman svůj stín nepřekročí," napsal list Sme o budoucím prezidentovi ČR. Dodal, že v případě zvolení Zemana bude Česko pět let čekat na nového prezidenta, který může obnovit úctu k úřadu, a že Zeman kromě populismu a demagogie do české politiky nic zásadního nepřinesl.

Bývalý šéf České akademie věd Drahoš podle Sme není člověkem, který by se orientoval v politice a v případě zvolení hlavou státu to bude vidět. "Po vyprchání prvotní euforie Drahošových voličů z toho, že vulgární a útočný Zeman odešel z Pražského hradu, nastanou první chvíle vystřízlivění z Drahoše. Ukáže se i to, že Drahoš navzdory vkládaným nadějím není Václav Havel, dokonce ani Václav Klaus," soudí list.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Drahoš Slovensko Pražský Hrad

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy