reklama

Babiš po jednání novinářům řekl, že jednotlivé členské státy musí mít podstatně větší váhu než doposud. Není podle něj možné, aby se opakovala situace z roku 2015, kdy byly Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko při hlasování ministrů vnitra o kvótách na přerozdělování uprchlíků přehlasovány. Babiš to dnes označil za „neakceptovatelné".

Země V4 podle něj nebudou usilovat o rozšiřování své skupiny. Budou ale hledat k jednotlivým tématům včetně migrace uvnitř unie spojence. Zdůraznil, že k hledání spojenců v EU jsou nutné osobní kontakty, které on podle svých slov na rozdíl od předsedy předchozí vlády buduje.

Dnes měl český premiér po summitu V4 krátkou bilaterální schůzku s předsedou polské vlády Morawieckým a na programu má ještě setkání s maďarským premiérem Orbánem. „Navštívil jsem bulharského premiéra, byl jsem v Davosu," řekl Babiš s tím, že za jeden den se ve Švýcarsku setkal s „desítkami premiérů". V blízké době by prý mohl zavítat mimo jiné do Finska či Portugalska, setkat se chystá také s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem.

Při jednání s představiteli dalších členských zemí i institucí Evropské unie bude chtít Babiš v příštích týdnech vysvětlovat, že by pro Česko jakékoli další přehlasování v důležitých otázkách byla „totální katastrofa", která by měla „devastující účinky na image Evropské unie". „To se nesmí zopakovat," zdůraznil dnes v Budapešti.

Na visegrádském summitu dnes podle Babiše zazněl také návrh, aby se premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska vydali na společnou cestu do Libye. Právě na pomoc této severoafrické zemi se zvládáním migrace pošle česká vláda do fondu Evropské unie zhruba 225 milionů korun. Celkem visegrádská čtyřka slíbila do svěřenského fondu pro Afriku poskytnout 35 milionů eur (890 milionů korun).

Problém současné Evropy podle něj spočívá i v tom, že není akceschopná. „Jsem rád, že mám menšinovou vlád," uvedl na summitu visegrádské čtyřky. Podle něj taková vláda může efektivněji rozhodovat bez zbytečného zdržování.