reklama

Vládní deník Rossijskaja gazeta vysvětluje kouzlo hrubiánského a cynického pragmatika, které převážilo nad soupeřovou chemií, i tím, že stávající prezident lépe vystihuje českou povahu a obavy českých občanů ze ztráty identity.

Populární deník Komsomolskaja pravda připomněl, že volební souboj byl těsný a že prezidentův hlavní soupeř, "představitel liberální inteligence" Jiří Drahoš kritizoval Zemana za příliš vřelé vztahy s Moskvou. Vzhledem k prezidentově skeptickému přístupu k protiruským sankcím, Evropské unii a NATO, se volby pro občany České republiky staly referendem "o podpoře nejen prvního muže, ale i celého východního vektoru jeho politiky," zdůraznil deník. Dodal také názor analytika Stanislava Byšoka, že se Zeman trefil do příklonu Česka k pravicovému populismu, jak se to projevilo už v podzimních parlamentních volbách vítězstvím "českého Trumpa" Andreje Babiše. A Zeman na podzim podporoval Babiše, který mu nyní pomohl ke znovuzvolení.

"Ano, Zemana označují za proruského vůdce, ale objektivnější by bylo považovat jej za politického realistu. Česko nemá žádné výhody ze sankční války proti Rusku," napsala Komsomolskaja pravda a předpověděla, že Babiš a Zeman budou aktivně působit ve visegrádské čtyřce (V4; Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Ta podle listu představuje "vnitřní opozici vůči Bruselu, i když nikoliv až tak radikální, aby například dosáhla zrušení protiruských sankcí".

Vládní deník Rossijskaja gazeta pod titulkem Magie proti chemii komentuje faktory Zemanova vítězství, navzdory předpovědím z průzkumů a sázkových kanceláří. "Známý profesor chemie a autor množství patentovaných vynálezů, inteligentní a předvídatelný Drahoš se měl stát alternativou vůči hrubiánovi Zemanovi, který se nijak nedokáže vtěsnat do konvencí. Voliči ale smýšleli jinak," zdůraznil autor komentáře. Výsledek voleb sice neukazuje, že by se hrálo "pouze na jednu branku", ale voliči se "nesporně přiklonili ke stávajícímu prezidentovi". Možná k tomu přispěly dvě televizní debaty, ale možné je i jiné vysvětlení: prezidenta na poslední chvíli podpořili ti, kterým se nezamlouvala protizemanovská kampaň v médiích, usoudil komentátor.

"Pokud Drahoš vedl celou kampaň pod heslem Slušnost na Hrad, tedy sliboval, že jako hlava státu si povede podle psaných i nepsaných pravidel europolitiky, Zeman svou obvyklou image naopak nijak neměnil, uváděl do rozpaků ministry a novináře a nevybíral si v silných výrazech z různých důvodů i bez nich," poznamenal deník. "Všelidově zvolený neznamená všemi lidmi milovaný. Česko je v podstatě rozděleno na dva přibližně stejně velké tábory. Ale hranice vůbec nevede postojem k tomu, jakých pravidel chování by se prezident měl držet," dodal.