Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko opět začalo bombardovat Kurdy v Sýrii

Kurdové
Kurdové
Foto: cabinet.gov.krd

Damašek/Ankara - Turecko po několikadenní odmlce dnes obnovilo bombardování Afrínu, kurdské enklávy na severu Sýrie. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

Turecké jednotky a jejich spojenci se podle agentury AP také snažily dobýt strategický vrchol, který odděluje Afrín od Ankarou kontrolovaného města Azáz.

O získání kontroly nad horou usilují turecké jednotky už od začátku ofenzivy 20. ledna. "Před chvílí jsem mluvil s jedním velitelem. Řekl mi, že s Boží pomocí vrchol brzy dobudeme," řekl v jednom projevu na severu země turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, kterého citovala agentura AFP.

Ankara operaci v Afrínu zdůvodňuje tím, že oblast ovládá syrská kurdská milice YPG, kterou považuje za teroristickou skupinu s vazbami na Stranu kurdských pracujících (PKK). Ta od roku 1984 vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán v Turecku.

Syrští Kurdové dnes oznámili, že se nezúčastní syrských mírových rozhovorů, které Rusko pořádá příští týden v Soči. Jako důvod uvedli právě situaci v Afrínu. Jednání bude bojkotovat i syrská opozice, která to oznámila už v sobotu. Naopak vyjednavač OSN Staffan de Mistura na mírovou konferenci dorazí.

Témata:  Turecko Sýrie Kurdové

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy