Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hromadné zatýkání v Turecku. Přes 300 zadržených kvůli kritice útoku na Sýriii

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan kritiku nestrpí. Úřady již zadržely přes 300 lidí kvůli kritice vojenské akce v Sýrii, kde turecká armáda útočí na Kurdy obývanou lokalitu Afrín.

Podle tureckého ministerstva vnitra bylo zadrženo 311 lidí, kteří "šířili teroristickou propagandu" na sociálních sítích. Šlo o veřejně aktivní lidi včetně politiků, novinářů či aktivistů, kteří od začátku ofenzivy dali najevo svůj nesouhlas.

Turecko zahájilo 20. ledna pozemní ofenzivu podporovanou leteckými údery proti severosyrské oblasti Afrín ovládané kurdskými milicemi YPG, čímž otevřelo novou frontu v syrské občanské válce a vyvolalo kritiku Damašku či Moskvy.

Hlasy proti se však začaly ozývat i uvnitř země, jejíž vláda po předloňském zmařeném pokusu o puč výrazně přitvrdila postup proti svým oponentům. Za mřížemi od té doby skončily desítky tisíc lidí včetně některých kurdských politiků, kteří podle úřadů sympatizují se skupinami ohrožujícími bezpečnost země.

Minulý týden odmítlo ofenzivu v Sýrii sdružení tureckých lékařů, o víkendu napsalo vládním politikům dopis na 170 umělců. "Věřte mi, to nejsou vůbec žádní intelektuálové, je to banda otroků. Jsou to slouhové imperialismu," řekl na adresu kritiků Erdogan svým spolustraníkům.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy