Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští vojáci dostanou nové kalašnikovy

Puška AK-103 s granátometem | CC BY-SA 3.0
Puška AK-103 s granátometem | CC BY-SA 3.0
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Ruští vojáci budou používat nové modely kalašnikovů AK-12 a AK-15, jakož i pušky AEK-971 a AEK-973 z podniku pojmenovaném po sovětském konstruktérovi zbraní Vasiliji Děgťarjovovi.

Ruské ministerstvo obrany přijalo do výzbroje čtyři typy útočných pušek jako nástupce legendárního kalašnikova AK-47, AK-74 a jejich verzí, kterých se podle odhadů vyrobilo na 100 milionů kusů.

"Výrobky z Děgťarjovova závodu mají nejlepší výsledky při střelbě z nestabilní pozice, a proto jsou doporučeny různým speciálním jednotkám. Produkce koncernu Kalašnikov odpovídá kritériím jednoduchosti i spolehlivosti a více se hodí pro vševojskové oddíly," objasnil výběr armádní list Krasnaja zvezda.

Nové útočné pušky jsou součástí programu ruského "vojáka budoucnosti", zvaného Ratnik, který zahrnuje také ochranné, spojovací a průzkumné prostředky. Toto vybavení mají do roku 2020 dostat všichni vojáci pozemních sil.

Témata:  Ruská armáda zbraně Rusko Kalašnikov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.