reklama

"Separatisté obklíčili palác a mají pod kontrolou hlavní vstup. Ti, kdo jsou uvnitř, jsou tam uvězněni," sdělil zástupce jemenské armády. Zdroj z jednotek separatistů řekl, že se jeho lidé zmocnili kontroly nad jednotkami, které palác střežily. Podle svědků mají separatisté pod kontrolou celý Aden, protože dnes po těžkých bojích ovládli jeho klíčovou část na severu města.

Mezinárodní výbor Červeného kříže tvrdí, že si boje od neděle vyžádaly životy 36 lidí a že zraněno bylo přes 180 osob.

Za separatisty stojí Spojené arabské emiráty, které jsou také členem koalice, jež pod velením Saúdské Arábie bojuje od roku 2015 na straně jemenské vlády v konfliktu se šíity. Tato koalice v noci na dnešek vyzvala strany, jež proti sobě stojí v Adenu, k příměří. Oznámila také, že "učiní vše nezbytné pro to, aby v Adenu obnovila bezpečnost".

Do konfliktu v druhém největším městě Jemenu zatím podle agentury AFP žádní vojáci SAE ani Saúdské Arábie nezasáhli, ale Saúdští Arabové střeží palác, v němž je vláda. Podle svědků, s nimiž hovořila agentura Reuters, v ulicích Adenu vítězství separatistů oslavovaly tancem stovky lidí.

Už v neděli se separatisté krátce zmocnili sídla vlády v Adenu, kde se zdržuje mezinárodně uznávaný kabinet, protože metropoli Saná mají od roku 2014 v rukou šíitští povstalci. Vládní jednotky v pondělí pozice vybojovaly zpět. Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí je v exilu v Saúdské Arábii.