Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánský parlament odložil volbu premiéra, Jediným kandidátem zůstává Puigdemont

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Barcelona - Katalánský parlament dnes odložil volbu nového premiéra původně plánovanou na odpoledne. Jediným kandidátem zůstává uprchlý expremiér Carles Puigdemont, pro něhož se separatisté rozhodli hlasovat navzdory negativnímu stanovisku ústavního soudu.

Odklad má soudu umožnit prostudovat připomínky k pátečnímu výroku předložené Puigdemontovou koalicí. "Osobně jsem se zavázal, že zaručím imunitu Puigdemonta a všech poslanců," řekl člen separatistické Republikánské levice Katalánska (ERC) Roger Torrent, který je zároveň šéfem katalánského parlamentu. Ani soud, ani vláda v Madridu podle něho nemohou rozhodovat o tom, kdo bude zvolen katalánským premiérem. Dodal, že Puigdemont má legitimitu vzešlou z voleb a může se stát premiérem bez ohledu na to, že nebude osobně přítomen.

Ústavní soud v těchto chvílích odvolání Puigdemontovy koalice proti předběžnému opatření znemožňujícímu jeho zvolení v nepřítomnosti řeší. Podle španělských médií zatím není jisté, kdy se v návaznosti na soudní verdikt odložené parlamentní zasedání uskuteční.

Puigdemont a čtveřice exministrů pobývá podle médií v Belgii v obavách ze zatčení španělskou policií. Soud na ně vydal zatykač kvůli obvinění ze vzpoury za jejich podíl na vyhlášení nezávislosti.

Torrentovo rozhodnutí vneslo spory do dosud jednotného postupu stran prosazujících katalánskou nezávislost. Puigdemontova koalice Společně pro Katalánsko (JXCat) stejně jako radikálně levicová Kandidátka lidové jednoty (CUP) trvají na tom, že se hlasování mělo odehrát bezodkladně. Podle prohlášení JXCat bylo správné za "daných politických podmínek uspořádat zasedání s volbou premiéra dnes". Torrent navíc s nejsilnějším separatistickým uskupením svůj krok dopředu neprojednal, ani jej neoznámil. Zástupci ERC včetně uvězněného lídra a někdejšího vicepremiéra Oriola Junquerase naproti tomu krok předsedy parlamentu podpořili.

Premiér Mariano Rajoy ještě před zveřejněním informace o odkladu vzkázal Torrentovi, že by se měl podřídit výroku soudu a nesnažit se umožnit zvolení nepřítomného kandidáta. Podle Rajoye by se tím "prodloužila nestabilní situace" a "vznikl vážný problém pro všechny, včetně samotných separatistických stran".

Témata:  Katalánsko Španělsko Mariano Rajoy Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy