Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seznam USA je nepřátelský akt, odveta Moskvy zatím nebude, tvrdí Putin

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes označil "kremelský seznam" amerického ministerstva financí za nepřátelský akt. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, jehož jméno je rovněž na americkém seznamu, již dopoledne prohlásil, že všichni, kdo jsou v dokumentu uvedeni, byli fakticky označeni za nepřátele Spojených států.

Americký seznam zahrnuje desítky ruských oligarchů včetně šéfů dvou největších bank a 114 politiků s úzkými vazbami na Putina. "Tento seznam jsme očekávali a nebudu tajit, že jsme byli připraveni učinit odvetné kroky, a to závažné, které by naše vztahy přivedly na zcela nulovou úroveň. Těchto kroků se prozatím zdržíme," prohlásil ruský prezident. Vyzval přitom Spojené státy, aby se rozhodly, zda chtějí vzájemnou spolupráci s Ruskem.

"Nemáme v úmyslu... vyostřovat situaci, chceme a budeme trpělivě budovat vztahy, pokud k tomu bude připravena i druhá strana, v tomto případě americká," citoval TASS šéfa Kremlu. Putin zároveň upozornil, že Rusko nebude donekonečna ustupovat ze svých pozic.

"Všichni (na seznamu) jsou fakticky označeni za nepřátele USA," řekl už dopoledne Putinův mluvčí. Poukázal přitom na záhlaví dokumentu, kde se uvádí, že se "vše činí v souladu se zákonem o působení proti nepřátelům USA". "Zveřejnění tak rozsáhlého seznamu všeho a všech může poškodit dobré jméno našich firem, našich byznysmenů, našich politiků a členů vedení," dodal Peskov.

Témata:  Vladimír Putin Dmitrij Peskov Rusko USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy