Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristovi Akilovi, který útočil ve Stockholmu, hrozí doživotí. Do bomby přidal šrouby a čepele nožů

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Uzbecký občan, který loni 7. dubna vjel nákladním autem do davu lidí na rušné nákupní třídě ve Stockholmu, byl obviněn z terorismu. Švédská prokuratura pro něj žádá doživotní trest.

Atentát si vyžádal pět obětí a 14 zraněných. Rakhmat Akilov, jak jeho jméno uvádějí švédská média, byl zadržen několik hodin po útoku a později se ke spáchání činu přiznal. Muž sympatizující s islamisty je v případu jediným podezřelým. V uzbeckých médiích jeho jméno zní Rahmat Oqilov.

Akilov ukradl nákladní vůz, s nímž vjel vysokou rychlostí na nákupní třídu Drottninggatan v centru Stockholmu a prorazil průčelí obchodního domu Åhléns. Uzbek rovněž během jízdy odpálil improvizovanou bombu, která sestávala z pěti propanbutanových láhví, 38 šroubů, čepelí nožů a dalších menších kovových předmětů, napsala švédská média s odvoláním na prokuraturu. Nálož vozidlo vážně poškodila.

Podle prokuratury bylo jedním z cílů Akilova vyvolat strach u obyvatel Švédska. "Akilov chtěl rovněž potrestat Švédsko za účast v mezinárodní koalici proti (organizaci Islámský stát)," řekl prokurátor Hans Ihrman na dnešní tiskové konferenci.

Podle prokuratury Akilov projevoval sympatie vůči extremistickým organizacím, včetně takzvaného Islámského státu. Tomu Akilov nabízel, že jeho jménem spáchá ve Stockholmu teroristický čin. Není zřejmé, zda IS tuto nabídku přijal. Akilov svůj čin připravoval několik měsíců, přičemž shromažďoval informace o možných cílech útoku. Na internetu Akilov od 12. ledna 2017 v různých diskusích hovořil o tom, že se stane mučedníkem, a přísahal věrnost Islámskému státu.

Témata:  Švédsko teroristický útok ve Švédsku Rachmat Akilov

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy