Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pitomeček! soudí o informátorovi, který upozornil na doping v Rusku, prezident Putin

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin připustil užívání dopingu ruskými sportovci. Zároveň ovšem upozornil, že se podobné případy vyskytují i jinde ve světě. Informátora, který odhalil stovky dopingových hříšníků, označil za pitomečka.

Bývalý ředitel moskevské laboratoře Grigorij Rodčenkov promluvil o státem organizovaném dopingu v Rusku po předloňském odchodu do USA.

Světová antidopingová agentura WADA na základě vyšetřování konstatovala, že Rusové mimo jiné na ZOH 2014 v Soči manipulovali se vzorky a kryli doping svých závodníků. Mezinárodní olympijský výbor minulý měsíc suspendoval Ruský olympijský výbor a rozhodl, že v Pchjongčchangu mohou ruští sportovci startovat jen pod neutrální vlajkou. Komise MOV na hry připustila jen 169 ruských sportovců, kteří nebyli zapleteni do systematického dopingu.

"Ten člověk má zjevně problémy se zákonem - dopouštěl se protizákonné činnosti, měl být zavřený ve vězení, ale místo toho ho jmenovali vedoucím ruské antidopingové laboratoře," řekl Putin během setkání se svými důvěrníky v Moskvě. Dodal, že Rodčenkov měl psychické problémy a pokoušel se o sebevraždu, což "o něčem vypovídá".

Putin nicméně připustil, že skandál nevznikl úplně sám od sebe. "Sami jsme si to zavinili - přeci jen se případy užití dopingu vyskytly," řekl. V narážce na nadcházející prezidentské volby dodal, že podobných případů je hodně na celém světě, ale nešťourají se v nich "v rámci vnitropolitické kampaně".

"Nelze využívat sport jako bitevní pole kvůli nějakým politický zájmům," zdůraznil. "Doufám, že tato stránka se přeci jen otočí, a to co nejdříve," dodal.

Témata:  Vladimír Putin Rusko doping

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy