Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice vyzvala k bojkotu voleb egyptského prezidenta, prý budou fraška

Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Foto: Egyptská TV

Káhira - Egyptská opozice označuje březnové prezidentských volby za frašku a dnes vyzvala k jejich bojkotu. Podle pozorovatelů zvítězí současná autoritativní hlava státu Abdal Fattáh Sísí.

První kolo hlasování se uskuteční od 26. do 28. března. Čtyřletý mandát může Sísí obhájit, pokud získá podporu více než 50 procent z registrovaných voličů, zhruba 60 milionů lidí. Případné druhé kolo je plánováno na 24. až 26. dubna.

Sísímu je nakloněn jediný protikandidát Músa Mustafa Músa, který se do voleb přihlásil v pondělí krátce před uzavřením registrací uchazečů. Agentura AP jej označila za umělého kandidáta, který má umožnit Sísího režimu zachovat zdání svobodného výběru.

Opozice dnes výzvu k bojkotu adresovala egyptským voličům koalice osmi opozičních stran a 150 prodemokratických osobností.

Z boje nedávno odstoupil právník a opoziční aktivista Chálid Alí. Zdůvodnil to zadržením osob, které mu pomáhaly v kampani. Před Alím se z klání stáhli další dva Sísího protivníci, mezi nimi i bývalý premiér Ahmad Šafík. Plukovník Ahmad Kansava dostal po ohlášení svých prezidentských ambicí trest šesti let vězení za porušení armádních směrnic o politickém aktivismu.

Sísí byl do čela státu zvolen v roce 2014. Předtím stál v čele armády, která sesadila Muhammada Mursího z nyní zakázaného Muslimského bratrstva.

Témata:  Egypt Abd Fattáh Sísí

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy