Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf Sněmovny Vondráček v Bruselu ujišťoval o proevropské orientaci Česka

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček dnes jednal v Bruselu. Opakovaně zdůrazňoval trvající proevropské směřování České republiky.

Vondráčkova návštěva v Evropské komisi, která vyvrcholila schůzkou s jejím předsedou Jeanem-Claudem Junckerem, přišla pouhý den poté, co v Bruselu v zásadě obdobné kolečko seznamovacích jednání absolvoval Andrej Babiš, český premiér v demisi a Vondráčkův stranický kolega v hnutí ANO. Juncker od Babiše také dostlat jeho knihu „O čem sním, když náhodou spím".

„Prezentoval jsem stávající sněmovnu i svoje hnutí. Protože třeba pro některé lidi v Bruselu ještě pořád... Neříkám, že bychom nebyli čitelní, ale dostávají různé informace," řekl po schůzkách ČTK Vondráček. I Babiš si v pondělí v rozhovorech pro evropská média stěžoval na to, že je vnímán jako populistický politik, varoval naopak, že euroskepticismus v ČR poroste, pokud Brusel nezmění svůj přístup.

Šéf Sněmovny upřesnil, že s Junckerem si vysvětlili, že Česko zastává proevropskou pozici a že je to pro ČR úplně základní věc. „Chápu, že jsou u nás subjekty, které volají po referendu a tak dále. Ujistili jsme ho ale, že ten hlavní proud je jiný," popisoval Vondráček.

Juncker se podle šéfa české sněmovny zajímal i o české prezidentské volby a zmínil se o tom, že prezidenta Miloše Zemana zná dlouhou dobu a vždy jej pokládal za svého přítele.

Evropská komise a ČR mají podle Vondráčka společný zájem najít řešení konfliktu okolo migračních kvót. O reformě unijního azylového systému už od jara 2016 státy EU neúspěšně vyjednávají, premiéři a prezidenti dali na nalezení shody čas do poloviny roku. Babiš v pondělí naznačoval, že věc bude možná trvat i déle.

O migrační problematice Vondráček ostatně už odpoledne hovořil také s místopředsedkyní Evropského parlamentu Mairead McGuinnessovou. „Já ji seznámil s usnesením sněmovny, které se nějakým způsobem vymezuje vůči kvótám. Ona mi řekla svou představu o solidaritě, a že bychom se měli podílet," řekl Vondráček s tím, že podle Prahy by mělo být řešení společné.

S prvním místopředsedou komise Fransem Timmermansem se Vondráček kromě migračních témat bavil také o postupu komise vůči Polsku.

Předseda české sněmovny se dnes sešel též s Guyem Verhofstadtem, šéfem liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu. Do ní v evropské politice patří také Vondráčkovo a Babišovo Hnutí Ano. Verhofstadt se podle šéfa české sněmovny zajímal o českou politiku, není vyloučena jeho další návštěva v ČR.

Témata:  Evropská komise (EK) Jean-Claude Juncker Guy Verhofstadt Radek Vondráček EU

Související

Aktuálně se děje

25. července 2024 17:00

Šéfka EK vyzvala státy, aby nominovaly na eurokomisaře i ženy. Česko navrhlo jen Síkelu

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek zaslala české vládě dopis, v němž opět vyzvala, aby státy nominovaly na eurokomisaře jak muže, tak i ženu. Uvedl to úřad vlády na sociální síti X

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy