Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský prezident podepsal zákon omezující nedělní prodej

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Varšava - Polský prezident Andrzej Duda dnes podepsal zákon omezující nedělní prodej.  Zákon, který prosadila konzervativní vláda a odbory Solidarity, podle agentury AP nejspíše podnítí protesty západních obchodních řetězců, které si zákon nejvíce bere na mušku. 

Od 1. března budou mít obchody povoleno mít otevřeno po dvě neděle v měsíci, v příštím roce jednu neděli měsíčně a od roku 2020 už bude nedělní prodej úplně zakázán s výjimkou sedmi nedělí v roce, uvedla televize TVN 24.

Značná část zisků řetězců se vytváří o víkendech, kdy hodně zákazníků vyráží do supermarketů na velké nákupy na celý týden. Kritici těchto poměrů tvrdí, že prodavačky musí trávit dlouhé hodiny v práci za mizerný plat. Liberální opozice zase podezírá, že si zákon vynutila od vlády vlivná katolická církev.

Zákon obsahuje mnoho výjimek, zejména v případě malých rodinných obchodů, pekáren, lékáren, kiosků, benzinových stanic, květinářství, hotelových obchodů, veterinárních klinik či uměleckých akcí. Podle kritiků bude snadné zákaz obcházet. Experti podle listu Gazeta Wyborcza zase varují, že zákaz povede k pětiprocentnímu poklesu tržeb obchodů, ke zrušení 36.000 pracovních míst a k poklesu příjmů státního rozpočtu o 1,8 miliardy zlotých ročně (asi 11 miliard Kč).

Duda si od zákona slibuje, že prospěje rodinnému životu zaměstnanců. Zarecitoval při této příležitosti dávnou dětskou písničku, podle které „neděle s tátou, neděle s mámou je nejhezčí den v týdnu". Velcí obchodníci by se podle něj měli přizpůsobit svou praxi novému systému a požádal je o pochopení. Zákon se podle něj snaží „obnovit normálnost" a že podobná pravidla fungují v řadě dalších evropských zemí, včetně Německa a Rakouska.

Témata:  Polsko Andrzej Duda obchody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy