Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Paříži byl napaden osmiletý chlapec s jarmulkou, podle Macrona šlo o "odporný" čin

Židé, ilustrační fotografie
Židé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Paříž - Na předměstí Paříže byl napaden osmiletý chlapec s jarmulkou na hlavě. Dva náctiletí mladíci mu dle médií podrazili nohy a následně do něj kopali. Případ vyšetřuje policie. Prezident Emmanuel Macron zjevně antisemitský útok odsoudil a označil za "odporný".

Vyšetřovatelé se podle francouzského ministra vnitra Gérarda Collomba domnívají, že pondělní útok ve městě Sarcelles souvisí s antisemitismem. Policie podle něj dělá vše pro to, aby pachatele útoku co nejrychleji vypátrala.

Podle listu Le Parisien chlapce s tradiční židovskou pokrývkou dva náctiletí. Rány nicméně nebyly příliš silné, chlapec tak neutrpěl žádné vážnější zranění.

"Pokaždé, když je nějaký občan napaden kvůli svému věku, vzhledu nebo vyznání, je napadena celá republika," uvedl dnes na twitteru francouzský prezident Macron. Celá země podle něj nyní stojí po boku Francouzů židovského vyznání, "aby s nimi a za ně bojovala s každým takovým odporným činem".

Na počátku ledna zřejmě žhář zapálil na jihovýchodním předměstí Paříže obchod s košer potravinami, na který před tím vandalové nakreslili hákové kříže.

Témata:  antisemitismus Paříž napadení židé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy