Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před mešitu nastražil bombu, nyní stojí před soudem

Muslimové
Muslimové
Foto: Reprofoto YouTube

Drážďany - V Drážďanech začal soud s mužem, který podle obžaloby připravil bombový útok na mešitu a mezinárodní konferenční centrum. Příznivci protiimigračního hnutí Pegida hrozí až doživotní trest.

Informace o útocích v Drážďánech ze září 2016 rychle obletěly Německo, protože se odehrály jen několik dní předtím, než se za účasti nejvyšších politiků - včetně kancléřky Angely Merkelové - v saské metropoli uskutečnily oslavy znovusjednocení země.

Vyšetřovatelé, kteří se od počátku domnívali, že motivem činů byla xenofobie, jsou přesvědčeni o tom, že Nico K. (31) před mešitu nastražil podomácku vyrobenou bombu a nádobu s hořlavou tekutinou. Věděl přitom, že uvnitř budovy v tu dobu byli imám se svou manželkou a se dvěma malými syny.

Ti z útoku vyvázli bez újmy, i díky tomu, že výbušnina neexplodovala celá. Také výbuch před kongresovým centrem způsobil jen věcné škody ve výši asi 21.000 eur (531.000 korun).

Nico K., v jehož bytě policie později našla další výbušninu, byl zatčen v prosinci 2016 v Hesensku, když mu policie přišla na stoupu díky testům DNA. Od té doby je ve vazbě.

Témata:  Německo bombové útoky muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy