Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál v anglikánské církvi? Dcera arcibiskupa vrátila kněžský titul a vzala si ženu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Pretoria - Dcera jihoafrického emeritního arcibiskupa Desmonda Tutua (84) se zřekla kněžského titulu, vdala se totiž za ženu. Anglikánská církev je rozdělena v názorech na homosexualitu.

"Biskup (Kapského města) dostal instrukce, aby mi sebral licenci. Rozhodla jsem se, že se jí radši vzdám, než aby mi byla odebrána," řekla reverendka Mpho Tutuová-van Furthová.

Arcibiskup Thabo Makgoba se přitom podle listu The Guardian staví k této otázce vstřícně. "Překonali jsme sankce kvůli apartheidu i kvůli svěcení žen na kněze, můžeme udělat totéž s lidskou sexualitou," prohlásil již dříve Makgoba, který je nositelem Nobelovy ceny za mír.

Tutuová byla na kněze anglikánské církve vysvěcena v lednu 2004 v USA. Civilní sňatek uzavřela s Holanďankou Marceline van Furthovou loni v prosinci v Nizozemsku. Obě mají děti z předchozích svazků.

Také Desmond Tutu, který byl v letech 1986-1996 prvním černošským arcibiskupem Kapského města sňatky homosexuálů podporuje. "Odmítl bych jít do homofobního nebe. Řekl bych pardon, ale raději půjdu jinam," řekl Tutu před lety.

Anglikánská církev obecně homosexuální svazky neuznává, v JAR jsou ale sňatky osob téhož pohlaví povoleny již deset let.

Témata:  homosexuálové Jihoafrická republika církev náboženství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy