Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Člen německé AfD se stal muslimem. Převzal křestní jméno Ahmad

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín - Člen předsednictva protimuslimské Alternativy pro Německo (AfD) v Braniborsku Arthur Wagner si změnil křestní jména na Ahmad. I po konvertování k islámu ale podle svých slov zůstává AfD věrný.

O tom, že člen vedení zemské AfD konvertoval, informoval koncem ledna deník Tagesspiegel. V tu dobu ale ještě Wagner o svém přerodu otevřeně mluvit nechtěl.

Ve středu už byl ale vstřícnější a z části nevěřícným médiím v Postupimi trpělivě vysvětloval, co ho k zásadní životní změně vedlo. "Jakmile se islámu dotkneš, nemůžeš prostě říci ne," prohlásil opakovaně Wagner, který byl původně ateistou, posléze součástí pravoslavné církve, a pak zase členem novoapoštolské církve.

K islámu se dostal v roce 2015, když měl "velmi hluboký duchovní zážitek". V Rusku pak navštívil mešitu, kde si vzal příručku pro začínající muslimy. "A to, co jsem si přečetl, začalo v mé duši pracovat," vysvětlil muž, který nakonec konvertoval loni.

Vyprávění člena strany, podle níž islám nepatří k Německu, mezi přítomnými novináři podle listu Die Welt opakovaně budilo podiv. "Myslíte to všechno vážně? Nebo jste od Böhmermanna?," zeptal se Wagnera jeden z novinářů. Jan Böhmermann je německý satirik.

Ahmad Wagner ale zjevně vše myslí vážně a chce se nyní věnovat sbližování nacionalistů a muslimů. Řada Wagnerových spolustraníků z protiimigrační AfD to tak ale nevidí a očekává, že politik ze strany odejde. S odmítavým postojem Alternativy pro Německo k islámu byl ve středu konfrontován i Wagner. "Islám je nádherný dárek Alláha," řekl na to. Otázka proto podle něj nestojí tak, jestli islám patří k Německu, ale jestli Německo patří k islámu. "Zatím to tak není. Ale jestli to tak zůstane navždy?," tázal se.

Témata:  muslimové Islám AfD

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy