Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výbuch v Ankaře byl teroristický čin, potvrdily úřady

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Čtvrteční exploze v daňovém úřadu v turecké metropoli způsobila bomba atentátníka zabila při zásahu policie. Dnes to oznámil v prohlášení úřad ankarského guvernéra.

Šestadvacetiletý atentátník Ersen Ertogan podle úřadu guvernéra podstoupil výcvik v Sýrii u kurdských milic YPG. Bezpečnostní kamery jej zachytily, jak nechává tašku s výbušninou u vchodu do budovy, stojí v prohlášení úřadu.

Výbuch poničil stavbu daňového úřadu v nové ankarské rezidenční a obchodní čtvrti Çukurambar. V budově byla pouze ostraha, tři osoby byly zraněny. Místní úřady bezprostředně po explozi oznámily, že příčinou byl výbuch plynu v kotelně, ale nevyloučily "sabotáž".

Ankara má za to, že milice YPG, které jsou ozbrojenou složkou syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), jsou napojené na tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK). Ta od roku 1984 vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán v Turecku.

Témata:  Turecko teroristické útoky v Turecku

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy