Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drony, bomby a vyhoštění. Jak se svět ve 21. století připravuje na olympiádu?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Na únorových zimních olympijských hrách čekají fanoušky i sportovce mimořádná sportovní opatření. Pořadatelé se obávají nepřátelských dronů, teroristů, ale i vlastních občanů. O problematice píše server Defense One.

Zimní olympijské hry v Jižní Korei se rychle blíží. Pořadatelé tak musí kromě organizačních věcí řešit ještě jednu důležitou věc - bezpečnost. Spolu s rozvojem nových technologií stoupá i riziko, že některé z nich mohou být použitý například k teroristickým útokům.

Jedním takový příkladem jsou drony. Vzhledem k napětí na Korejském poloostrově neponechávají Jihokorejci nic náhodě a připravují rozsáhlá opatření.

Proti dronům chtějí pořadatelé použít opět drony. Obávají se totiž, že malá bezpilotní letadla by mohla nést například výbušniny. Jihokorejci už si zásah proti nepřátelskému dronu vyzkoušeli. Během nedávného cvičení sestřelili dron, který podle cvičebního scénáře hodlal právě za pomocí bomby zaútočit na autobus se sportovci.

Jižní Korea se ale na používání dronů zaměřila již dávno před olympiádou. Země patří mezi světovou špičku ve využívání průzkumných bezpilotních letadel. A pozadu nejsou ani jejich severní sousedé. Odhaduje se, že Severní Korea vlastní okolo tisícovky vlastních dronů. Ty může využít k různým chemický a bombovým útokům.

Organizátoři se ale při zajištění bezpečnosti her nezaměřují pouze na drony. Během prosince například jihokorejské úřady ze země vyhostily 17 cizinců, jelikož hrozilo že by mohli plánovat útoky.

Účast severokorejských sportovců na hrách na druhou stranu snižuje riziko, že by Kim Čong-unův režim podnikl během her ozbrojený útok. Na pozoru se ale naopak musejí Jihokorejci mít před domácími extremisty. Existuje totiž nebezpečí že by se mohli pokusit napadnou severokorejskou výpravu.

Témata:  Jižní Korea Drony terorismus olympiáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy