Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie hodlá zpřísnit boj s praním špinavých peněz, posvítí si na ruské oligarchy

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Podle náměstka britské ministryně vnitra pro bezpečnost a hospodářskou kriminalitu budou muset ruští oligarchové podezřelí z korupce vysvětlit, jak přišli k penězům, kterými financují svůj luxusní životní styl v Británii.

V Británii se ročně "vypere" v přepočtu 2,6 bilionu korun z nelegální činnosti. Na základě nové normy, která vstoupila v platnost tento týden, mohou britští úředníci v rámci boje proti organizovanému zločinu zabavit majetek v hodnotě vyšší než 50.000 liber (1,4 milionu korun) a zadržovat jej do doby, než se majiteli podaří prokázat jeho původ.

Britská vláda je připravena použít "veškeré své pravomoci", aby bojovala proti úplatným politikům a mezinárodním zločineckým organizacím, které Británii využívají jako "hřiště a bezpečný přístav".

"Až se k vám dostaneme, přijdeme si pro vás, pro vaše jmění a ztížíme vám život," varoval náměstek Ben Wallace v rozhovoru poskytnutém dnešnímu vydání listu The Times.

Wallace chce podle svých slov upoutat pozornost britské veřejnosti k tématu praní špinavých peněz, kterou probudil seriál televize BBC s názvem McMafia. Osmidílná série se věnuje ruskému organizovanému zločinu v Británii. "Pokud jsou ve své zemi poslanci parlamentu, v němž nedostávají nijak vysokou mzdu, ale náhle mají pěkný dům v (londýnské rezidenční čtvrti) Knightsbrigde, který má hodnotu milionů, a nemohou prokázat, jak za něj zaplatili, pak nemovitost zabavíme," varoval Wallace.

Témata:  Velká Británie Rusko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.