Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask ve Švédsku: Migrant znásilnil třináctiletou sestřenici, soud mu svěřil do péče jejich děti

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm – Švédské úřady čelí ostré kritice kvůli tomu, že soud svěřil děti do péče Iráčanovi, který je zplodil s tehdy třináctiletou dívkou, kterou si vzal a o svatební noci znásilnil. Informuje o tom švédský deník Dagens Nyheter .

Dávka, jejíž identita nebyla zveřejněna a kterou média označují jako Alicia, byla v roce 2007 přinucena odcestovat ze Švédska do Iráku a provdat se za svého třiadvacetiletého bratrance. Jí v tu dobu bylo jen 13 let. Dívka vypověděla, že ji její manžel o svatební noci znásilnil.

Ještě v roce 2007 otěhotněla a vrátila se zpátky do Švédska, v Göteborgu následně porodila dvojčata. V roce 2009 Alicia odcestovala zpět do Iráku, kde požádala o rozvod, podpořil ji v tom i její otec. Podmínkou bylo, že se vzdá práv na své děti podle „iráckého práva", vysvětluje deník. 

„Po rozvodu ke mně přišla rodina mého bývalého manžela. Vyrvali mi děti z náruče, nacpali je do auta a odešli. Jen jsem plakala a křičela,“ řekla Alicia švédským médiím.

Po rozvodu sice byla Alicia označena za jediného opatrovníka dětí ve Švédsku, nový soudní rozsudek ve Stockholmu teď ale naopak určil, že výlučnou péči bude mít otec dětí.

Soud tvrdí, že proto, že Alicia a její bývalý manžel spolu navzájem nespolupracují, neexistuje žádný základ pro společnou péči. Zdůraznil také, že Alicia v Iráku souhlasila, že děti dostane její muž.

Tento rozsudek ale vyvol pořádnou bouři. Sara Mohammad z organizace proti násilí GAPF uvedla, že „společnost se někdy musí odvážit povstat“. „Podle mě nejste vhodným rodičem, pokud jste se oženil a měl sex s dítětem,“ má jasno aktivistka.

„Kdyby byla švédská dívka poslána do zahraničí, aby se vdala za pedofila, všichni sociální pracovníci a politici by si okamžitě vyhrnuli rukávy. Všichni ministři a předseda vlády by to označili za obrovský skandál pro Švédsko," dodala.

V loňském roce se objevil podobný případ. Soudce rozhodl, že 26letý muž, který v Sýrii oplodnil 13letou dívku, nemůže být obviněn ze znásilnění, protože k trestnému činu došlo v Sýrii před tím, než pár požádal o azyl ve Švédsku.

Podle odhadů žije ve Švédsku asi 240 000 mladých přistěhovalců, kteří se řídí pravidly tzv. kultury cti. Skandinávská země také zaznamenala řadu případů týkajících se dětských sňatků mezi migranty. V roce 2016 úřady uvedly, že v azylových domech v zemi žije nejméně 70 vdaných žen, jejichž manželství je proti švédskému právu.

Témata:  Švédsko uprchlíci Irák

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy