Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italští politici odsoudili střelbu na uprchlíky, muslimská komunita má obavy

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Při střelbě v italském městě Macerata bylo dnes zraněno šest cizinců černé pleti. Předsedové protiimigračních stran Liga severu a Bratři Itálie čin sice odsoudili, zároveň ale varovali před imigrací, která je podle nich příčinou střetu Italů s cizinci. V zemi se budou 4. března konat parlamentní volby.

Zranění jsou podle médií migranti z Afriky a útočníkem 28letý Luca Traiani, který loni neúspěšně kandidoval v komunálních volbách za protiimigrační stranu Liga severu (LN).

Obavy z šíření nenávisti ve společnosti vyjádřila muslimská komunita. "Pociťujeme hlubokou obavu nad nebezpečnou atmosférou kolem migrantů a občanů s kořeny v zahraničí," uvedl předseda Komunity arabského světa v Itálii (Co-mai) Foad Aodi.

"Nenávist a násilí nás nedokážou rozdělit," řekl premiér Paolo Gentiloni. Italy vyzval, aby se postavili proti hrozící spirále násilí. "Kruté zločiny a kriminální chování budeme potírat a trestat, takový je zákon," dodal člen Demokratické strany (PD), kterou do březnových voleb vede bývalý předseda italské vlády Matteo Renzi. Právě sídlo Demokratické strany v Maceratě se dnes také stalo jedním z terčů střelce.

Také předseda LN Matteo Salvini dnes střelbu odsoudil. "Doufám, že brzy vyhrajeme volby, abychom Itálii vrátili bezpečnost," dodal. Neřízená migrace podle Salviniho vede ke střetům Italů s cizinci.

K politikům, kteří střelbu odsoudili, se přidala i Giorgia Meloniová, předsedkyně protiimigrační strany Bratři Itálie, která spolu se Salviniho Ligou severu a stranou Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho tvoří předvolební koalici. Zároveň Meloniová varovala před zhoršující se bezpečností v Itálii.

Témata:  Itálie Matteo Renzi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy