Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objev vědců přepíše dějiny: Prales v Guatemale ukrýval tisíce mayských staveb, včetně pyramid

Prales, ilustrační fotografie
Prales, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Guatemala - Desítky tisíc dosud neznámých staveb mayské civilizace, včetně pyramid a paláců, objevil mezinárodní tým vědců pomocí laserové technologie LIDAR na severu Guatemaly. Nálet podle archeologů přepíše dějiny civilizace středoamerických indiánů.

V departementu Petén se na rozloze 2100 čtverečních kilometrů našly desítky mayských měst, ve kterých mohlo žít až deset milionů lidí, tedy dvakrát až třikrát více, než vědci doposud předpokládali.

LIDAR využívá laserového paprsku a umožňuje objevit struktury, které se nacházejí pod bujnou vegetací. Díky této technologii se podařilo najít více než 60.000 dosud neznámých domů, paláců, ulic, zavlažovacích kanálů, hradeb a dalších staveb, které vybudovala civilizace Mayů.

Nový objev dokazuje, že mayská civilizace vytvářela města hustěji osídlená, komplexnější a více propojená, než se doposud myslelo. "Na rozdíl od jiných civilizací, jejichž pole a stavby zničily kultury, které přišly po nich, v případě Mayů zůstala značná část uchována právě díky vegetaci, která ji léta před zraky lidí ukrývala," vysvětlil archeolog ThomasGarrison z Ithaca College v americkém státě New York.

V turisty vyhledávaném mayském městě Tikal se dokonce podařilo objevit dosud neznámou pyramidu, o které si vědci dříve mysleli, že je to malý kopec.

Témata:  Mayové Guatemala historie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy