reklama

Mayové objevili kakao okolo roku 900 našeho letopočtu. Před nimi ho podle historiků měli objevit Olmékové a z jejich slova „kakawa“ vzniklo slovo kakao. O Olmécích je jisté, že užívali kakao, o čokoládě si však nikdo není jistý. Oproti tomu Mayové už pracovali s čokoládou. A měli ji tak rádi, že kakaové boby zobrazovali na svém umění a pohřbívali s nimi krále.

Mayové čokoládu používali všude a při jakékoliv příležitosti. V rituálech čokoláda nahrazovala krev. Během svatebního se obřadu ženich a nevěsta střídali v pití čokolády a během křtin se také užívala čokoláda. Mayové měli dokonce i boha kakaa!

Vy byste asi bankovky nejedli, Mayové však kakaové boby užívali i jako platidlo. Za 10 bobů jste si mohli koupit králíka nebo prostitutku na jednu noc, uvedl server Facts about Chocolate. Za 100 bobů jste si mohli koupit otroka. Podvodníci dokonce vyráběli falešné boby z jílu.

Mayové si nevychutnávali čokoládu ve formě tabulek či bonbónů, pevná čokoláda ve ve světě začala objevovat až v 19. století. Mayové připravovali čokoládu na pití. Čokoládu považovali za nápoj bohů a bohatí Mayové si ji vychutnávali po jídle, jako se ve vyšších společnostech vychutnává whiskey. Ovšem i obyčejní lidé se k čokoládě dostali alespoň jednou za čas.

Pro Maye to sice byla lahůdka, dnešním lidem by pravděpodobně nechutnala. Její název „xocolatl“ se překládá jako hořká voda. A tou mayská čokoláda byla. Tehdy v Americe cukr nikdo neužíval, nápoj proto nebyl sladký.

Mayové čokoládu vyrobili tím, že nechali boby fermentovat a poté schnout a upražit. Z upražených bobů oloupali slupky a jádra rozdrtili v hmoždíři, dokud nevznikla pastovitá hmota. Tu smíchali s horkou vodou a chilli, podle některých pramenů přidávali jiné koření, jako je skořice. Vzniklý nápoj tak přelévali mezi nádobami tak dlouho, dokud nevznikla hustá pěna, která prý byla na nápoji nejlepší.