reklama

Zatím není jasné, o čem spolu papež a turecký prezident hovořili, podle dřívějších informací to ale měla být migrace, bilaterální vztahy či status Jeruzaléma. Turecký prezident, podobně jako řada muslimských i západních vůdců, loni v prosinci odsoudil uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Také papež se tehdy vyjádřil kriticky. Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu, protože ho obě strany chtějí za své hlavní město.

Podle agentury Anadolu si papež s Erdoganem vyměnili dárky, turecký prezident dal hlavě katolické církve sadu keramiky vyráběnou starodávnou technikou z dob osmanské říše. Papež dal Erdoganovi mimo jiné výtisk své druhé encykliky.

Demonstranti u hranice Vatikánu protestovali proti vojenské operaci Ankary na severu Sýrie, která začala minulý měsíc a jejímž cílem je zničit tamní kurdské milice, které turecká vláda považuje za hrozbu u svého pohraničí obývaného rovněž Kurdy.

Erdogan je první hlavou Turecka, která navštívila oficiálně Vatikán za téměř 60 let. Naposledy byl ve Vatikánu na oficiální návštěvě turecký prezident Celal Bayar, který tam jednal červnu 1959 o navázání diplomatických styků.

Papež František a Erdogan se naposledy setkali v listopadu 2014 během třídenní návštěvy papeže v Turecku. Papež tehdy odsoudil extremismus, vyzval k porozumění mezi náboženstvími a k pomoci Turecku se zvládáním problému syrských uprchlíků, jichž jsou v Turecku přes tři miliony.